Lager hjemmesider i WordPress

Hvordan lage WordPress blog eller hjemmeside

Du kan opprette en WordPress blog gratis på f. eks. WordPress.com, iBlogger eller iPublish (de to sistnevnte på norsk). Disse gir deg et sett grafiske temaer og utvidelser å velge i, men du kan ikke installere dine egne. Ønsker du eget domenenavn, må du imidlertid betale for det.

Hvis du ønsker frihet til å installere ditt eget grafiske tema, velge blant tusenvis av utvidelser og få et reklamefritt nettsted, kan du installere WordPress på et webhotell. Det er mer krevende, men her er en oppskrift på hvordan komme i gang.

Hvis du synes det blir for krevende å gjøre selv, Ta kontakt for tilbud om å lage hjemmesider i WordPress. Jeg kan lage et eget design til deg og jeg har solid erfaring i å finne og sette opp utvidelser som passer for ditt behov.

1. Lei domenenavn og plass på webhotell.

Det er mange som tilbyr webhotell for WordPress. Jeg kan anbefale PRO ISP som jeg har god erfaring med. De er billig, har bra support og jeg har aldri opplevd nedetid. Startpakken til kr. 10 pr. mnd eks. MVA (når dette publiseres) holder for de fleste mindre nettsteder. Domene koster kr. 109 pr. år + MVA for .no. Merk at .no krever orgnr., mens .priv.no kan registreres på person. .org, .net og andre kan også registreres uten org.nr.

Du får tilgang til webhotellet med en gang – du får tilsend e-post med login informasjon, men domenet blir ikke registrert før du har sendt inn erklæring og betalt. Deretter går det noen dager før domenet er registrert.

2. Installasjon av WordPress

Ikke installer WordPress før domenet er registrert, da fungerer det ikke.

Når domenet er registrert, logg inn på Cpanel i.h.t tilsendt login informasjon. Cpanel er administrasjonssiden for webhotellet ditt.

Finn Softaculous i Cpanel. Det er en autoinstaller for installasjon av over 100 gratis programmer (åpen kildekode).Softaculous autoinstaller

Finn WordPress i Softaculous og klikk installer.

Fyll inn ønsket tittel på nettstedet (det kan endres senere), velg språk og andre parametre og klikk OK. WordPress og database blir da automatisk installert. Din hjemmeside er nå opprettet med standard design og uten innhold.

Du får oppgitt en lenke for innlogging på din WordPress installasjon.

Alternativt kan du laste ned norsk WordPress på WordPress Norsk og installere selv. Se nærmere instruksjoner på WordPress.org. Da slipper du å endre språk-kode. Da må du først installere MySQL database.

3. Endre språk til norsk i WordPress

Hvis du har fått installert WordPress på engelsk, kan du endre språk under generelle innstillinger i kontrollpanelet i WordPress.

4. Administrer nettstedet

Logg inn på din WordPress. Du kommer da til kontrollpanelet (“innsiden” av nettstedet)

I WordPress kontrollpanelet kan du installere andre tema (design) og innstikk (plugins) samt legge inn innhold.

Det mest krevende med en WordPress installasjon er å finne de beste innstikkene som gir nettstedet ditt den ønskede funksjonalitet.

Dokumentasjon og mer informasjon om WordPress finner du på WordPress.org.

Her ligger også over 20 000 plugins for tilleggsfunksjoner samt over 1600 temaer med grafisk design.

Lag innhold i form av innlegg og faste sider.

Se mine kurs i WordPress for nettredaktører for å lære hvordan du publiserer innhold med WordPress.

5. Installer tema (designmal) og utvidelser (plugins)

Et WordPress tema er en designmal som gir nettstedet det grafiske utseende. Det finnes over 1600 gratis temaer på WordPress.org. Disse kan installeres direkte fra ditt WordPress kontrollpanel. Desverre er nesten ingen på norsk, men mange kan oversettes. Se min artikkel om hvordan. Jeg har laget noen WordPress temaer på norsk som kan lastes ned gratis.

Det finnes også en mengde kommersielle temaer. De er ofte mer avanserte og brukerstøtte er inkludert. Men få av disse er på norsk. Studiopress sitt Genesis rammeverk skal være delvis oversatt.

Innstikk (plugins) er programtillegg som gir WordPress ytterligere funksjonalitet. Det finnes over 20 000 slike på WordPress.org. De kan installeres direkte fra kontrollpanelet i din WordPress installasjon. Disse kan gi deg f. eks. søkemotoroptimalisering, sosiale knapper, medlemsregister og nettbutikk. Det jeg har brukt aller mest tid på er å finne og prøve ut ulike innstikk for å gi nettsteder den ønskede funksjonalitet. Her er også norsk oversettelse en utfordring. De mest populære er oversatt. Noen har jeg oversatt selv.

6. Design av eget tema

Hvis du vil designe ditt eget tema, kan du kjøpe Artisteer – et rimelig og svært brukervennlig designprogram som genererer tema for WordPress (og en rekke andre CMSer). Du trenger ikke kunne hverken HTML, CSS eller Java Script for å bruke det. Det koster $50 for Home and Academic Edition, fullversjon $130. Du kan laste ned prøveversjon gratis. Det kan også brukes til å lage HTML filer hvor du ikke trenger WordPress eller annen CMS, men da med langt enklere funksjonalitet. Tema generert av Artisteer kommer ikke på norsk, men jeg har oversatt det. Du finner språkfilene i mine WordPress temaer.

7. Filoverføring

For å laste opp og ned mange filer, kan det være lurt å intallere et FTP (File Transfer Protocol) program på din PC. Mest brukt er gratis open source programmet Filezilla. Det kan også gjøres i Cpanel, men Filezilla er bedre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For redaksjonen